NL | FR
Rycobel
your fullservice problem solver info@rycobel.be - +32 (0)56 78 21 70

Medewerkers krijgen schokken

Probleem

Een veelvoorkomend probleem is wanneer personeel schokken krijgt door dichtbij objecten te werken die een hoge elektrostatische lading dragen. Problemen ontstaan wanneer:

  • bedieningspersoneel dichtbij materialen met een hoge lading komt, bijvoorbeeld folie op een rol dat gewikkeld of afgewikkeld wordt. Een directe vonk kan van het object naar de persoon overspringen wat erg onaangenaam is en soms gevaarlijk is. 
  • De persoon kan ook opgeladen worden door dichtbij een opgeladen object te staan. Een vonk zal alleen ontstaan als de persoon daarna dichtbij een geaard metalen oppervlak staat.

 

Hoe oplossen ?

In beide gevallen is de oplossing niet gerelateerd aan de persoon. De oplossing bestaat erin om te voorkomen dat er een hoge statische lading wordt opgebouwd op een object. Statische ladingen moeten worden verlaagd door in de laatste stap van het proces, waar de persoon een schok krijgt of opgeladen wordt, ionisatieapparatuur in te bouwen.

In de meeste gevallen zal hiermee het probleem opgelost zijn. Echter soms is de statische lading zo hoog dat het object op andere punten in het productieproces ontladen moet worden. De ionisatieapparatuur in de laatste stap van het proces zal dan de overgebleven lading terugbrengen tot een veilig niveau.

Oplossingen

Deel deze sector